Home Nieuws Lokaal Landelijk
Help mee! Vrijwilligers Collecte Acties Winkel in actie Scholen Bedrijven Doneren bij uitvaart Donatie bij een feestgelegenheid
Wat is kanker? Links
Vrijwilligersteam Zwolle Vacatures Wijkhoofd Collectant Vrijwilligers acties organiseren
Contact
Landelijk nieuws
29 jan 2015

4 februari 2015 Wereld Kanker Dag

4 februari 2015 is het Wereld Kanker Dag. Het thema is "Kankerbestrijding...dat moet samen kunnen". Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor kanker. Wereldwijd neemt het aantal mensen dat kanker krijgt dramatisch toe: van ruim 14,1 miljoen in 2012 naar 21,6 miljoen in 2030.* Deze groei vindt vooral plaats in lage- en middeninkomenslanden. Er overlijden nu wereldwijd meer mensen aan kanker dan aan HIV/AIDS, tuberculose en malaria samen. Maar als gevolg van betere behandelingen overleven   ook steeds meer mensen de ziekte. In Nederland  is op dit moment  de gemiddelde 5-jaarsoverleving van kanker 62%. Volgende week verschijnen de nieuwste cijfers.

Voor het eerst presenteert een aantal organisaties op het gebied van kankerbestrijding, van UMC tot inloophuis, in gezamenlijkheid hun activiteiten op www.wereldkankerdag.nl. Hiermee willen zij het thema ‘Kankerbestrijding…. dat moet samen kunnen’ onderstrepen.


Organisaties slaan handen ineen

In Nederland hebben 11 organisaties de handen ineen geslagen om het publiek te informeren over wat zij op Wereld Kanker Dag speciaal doen. Professionals, vrijwilligers, en patiënten willen namelijk zo veel mogelijk mensen bij hun activiteiten betrekken.

Zo grijpt Integraal Kankercentrum Nederland Wereld Kanker Dag aan om de laatste cijfers over kanker bekend te maken. Het Radboudumc Centrum voor Oncologie in Nijmegen organiseert een publiekssymposium en een informatiemarkt. In het Tropenmuseum in Amsterdam vindt een event plaats onder de titel ‘Pluk de dag’, een verwendag met ook informatieve momenten, georganiseerd door o.a. het Ingeborg Douwes Centrum en een aantal Amsterdamse ziekenhuizen. Maar ook een groot aantal inloophuizen, psycho-oncologische centra en de Stichting Kanker in Beeld presenteren zich op 4 februari met bijvoorbeeld workshops, een open dag of een inloopatelier.


Wereldwijd: focus op vier terreinen

Gezien de bovengenoemde ontwikkelingen zijn volgens de Union for International Cancer Control (UICC), de internationale federatie van kankerbestrijdingsorganisaties,  investeringen op vier terreinen nodig: preventie, vroege ontdekking, behandeling en kwaliteit van leven van mensen met kanker. Met het thema van Wereld Kanker Dag benadrukt de UICC dat samenwerking in de kankerbestrijding een noodzaak is om tot snellere resultaten op deze vier thema’s te komen.

*bron: Globocan, IARC, Lyon.

KOM IN ACTIE VOOR KWF

Voor kankeronderzoek is heel veel geld nodig. Kom ook in actie in Zwolle en zamel geld in voor KWF.

Aanmelden

Partners KWF Zwolle

Onderstaande partners dragen KWF ZWOLLE een warm hart toe. En daar zijn wij erg trots op en blij mee!

Aangeboden door Time2impress Deze website is aangeboden door Time2impress