Home Nieuws Lokaal Landelijk
Help mee! Vrijwilligers Collecte Acties Winkel in actie Scholen Bedrijven Doneren bij uitvaart Donatie bij een feestgelegenheid
Wat is kanker? Links
Vrijwilligersteam Zwolle Vacatures Wijkhoofd Collectant Vrijwilligers acties organiseren
Contact
Landelijk nieuws
18 nov 2014

KWF presenteert nieuw internationaal Dream Team

Vandaag presenteert KWF Kankerbestrijding, in samenwerking met de American Association for Cancer Research en Stand Up to Cancer, een nieuw internationaal Dream Team. Dit team van toponderzoekers uit verschillende disciplines doet de komende vier jaar grensverleggend onderzoek naar tests die darmkanker in een vroeg stadium opsporen. Het Dream Team staat onder leiding van prof. dr. Gerrit Meijer (VUmc) en prof. dr. Victor Velculescu (Johns Hopkins University). 

Met jaarlijks 13.000 nieuwe patiënten en ruim 5.000 sterfgevallen, is darmkanker een van de meest voorkomende kwaadaardige aandoeningen in Nederland. Veel onderzoek richt zich op behandeling en nieuwe geneesmiddelen voor patiënten waarbij de darmkanker al uitgezaaid is. Een Dream Team van internationale toponderzoekers richt zich nu op de mensen die nog geen uitzaaiingen of zelfs alleen nog maar voorlopers van darmkanker (poliepen) hebben.

Als je darmkanker in een vroeg stadium ontdekt is de kans op overleving veel groter, maar daar zijn wel goede tests voor nodig. Het recent opgestarte Bevolkingsonderzoek Darmkanker gebruikt een test die bloed opspoort in ontlasting. Bloed kan een teken zijn van een verhoogd risico op darmkanker. Het Dream Team onderzoekt of deze test beter kan door niet naar bloed, maar naar DNA en eiwitten van de tumor te kijken, die in de ontlasting terechtkomen. De onderzoekers verwachten dat deze moleculen beter zijn om darmkanker in een vroeg stadium mee aan te tonen. Ook denken ze met DNA uit de tumor dat in bloed aantoonbaar is, te kunnen bepalen welke patiënten een agressieve vorm van darmkanker hebben. Deze patiënten, 20% van de alle patienten zonder lymfklieruitzaaiingen, hebben een grote kans op terugkeer van de ziekte. Maar als je die patiënten direct herkent, hebben ze door een aanvullende therapie een grotere kans op een succesvolle behandeling.

Het team wordt gefinancierd met geld dat is opgehaald met de jaarlijkse KWF-campagne 'Sta op tegen kanker'. Aan het onderzoek is jarenlang fundamenteel (kanker)onderzoek voorafgegaan, medegefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Daarin wisten Meijer en andere onderzoekers al veel voorwerk te verrichten naar diagnostische testen en beeldvormende technieken voor de vroege behandeling van darmkanker.  Met dit project wil KWF het beslissende zetje geven waardoor deze kennis leidt tot concrete toepassingen voor de patiënt.


Samenwerking

KWF Kankerbestrijding gelooft dat wanneer wetenschappers gezamenlijke doelstellingen hebben en profiteren van elkaars expertise en faciliteiten zij sneller tot resultaten kunnen komen. Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding: “Het financieren van het Dream Team maakt het mogelijk dat een onderzoek op grote schaal kan worden uitgevoerd, in een relatief korte tijd. Dit, in combinatie met de bijzondere samenwerking van internationale toponderzoekers, zorgt voor een dubbele tijdwinst. Het onderzoeksproces wordt enorm versneld en dat betekent ook sneller resultaten voor de patiënt!”

Prof. dr. Meijer: “Er is in Amerika al wel een DNA-test, maar daar is veel ontlasting voor nodig. Dat is in een Bevolkingsonderzoek zoals in Nederland niet praktisch. Om de technologie tóch in de Nederlandse situatie te kunnen gebruiken, willen wij deze veel gevoeliger maken. Bijvoorbeeld met nanotechnologie, zodat we met veel minder ontlasting toe kunnen. Het gaat hier echt over ‘pushing the limits’. In een Dream Team kan je sneller en meer doen. Uiteindelijk is de missie dat patiënten van morgen beter af zijn dan vandaag.”

Het Dream Team onderzoek wordt de komende vier jaren uitgevoerd vanuit het Antoni van Leeuwenhoek.

KOM IN ACTIE VOOR KWF

Voor kankeronderzoek is heel veel geld nodig. Kom ook in actie in Zwolle en zamel geld in voor KWF.

Aanmelden

Partners KWF Zwolle

Onderstaande partners dragen KWF ZWOLLE een warm hart toe. En daar zijn wij erg trots op en blij mee!

Aangeboden door Time2impress Deze website is aangeboden door Time2impress