Home Nieuws Lokaal Landelijk
Help mee! Vrijwilligers Collecte Acties Winkel in actie Scholen Bedrijven Doneren bij uitvaart Donatie bij een feestgelegenheid
Wat is kanker? Links
Vrijwilligersteam Zwolle Vacatures Wijkhoofd Collectant Vrijwilligers acties organiseren
Contact
Landelijk nieuws
05 jun 2015

Nederlanders beschermen zich onvoldoende tegen de zon

Ruim  87% van de Nederlandse bevolking is van mening dat je je altijd moet beschermen tegen de zon. In werkelijkheid blijkt echter dat dit zich vaak beperkt tot insmeren bij een bezoek aan het  strand (61%) of bijvoorbeeld een zonvakantie in het buitenland (57%). Slechts één op de tien mensen denkt er ook altijd aan zich in te smeren  bij buiten sporten of op het terras zitten. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding (2015) onder 1015 Nederlanders. Dat er onverstandig met de zon wordt omgegaan blijkt ook uit feit dat 36% van de ondervraagden aangeeft vorig jaar één of meerdere keren te zijn verbrand, een grote risicofactor voor huidkanker. Met de zomer voor de deur roept KWF Kankerbestrijding iedereen op zich juist ook tijdens ‘vergeten smeermomenten’ te beschermen tegen de zon.

UV-straling heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. Daarbij geldt: hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, hoe groter de kans op huidkanker. Met name bij kinderen kan zonverbranding nare gevolgen hebben: hun huidcellen zijn extra kwetsbaar. Doordat kinderen in de groei zijn, gaat de celdeling bij hen zo snel dat niet alle beschadigde huidcellen zich kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen.


Aantal huidkanker patiënten gestegen

Het totaal aantal nieuwe patiënten met huidkanker is gestegen van 47.500 in 2012  naar 52.976 in 2014. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Als deze trend zich doorzet zijn er naar verwachting ca.  75.000 nieuwe patiënten met  huidkanker in 2020. 


3 typen huidkanker

Er bestaan verschillende typen huidkanker. Melanoom is de meest ernstige vorm van huidkanker. In 2013 stierven hier 821 mensen aan. In 2014 kregen 5.860 mensen een melanoom. Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker zaait vrijwel niet uit, maar geeft wel vaak meerdere tumoren (veelal in het gezicht) wat leidt tot vervelende littekens. Geschat wordt dat in Nederland 37.637 mensen per jaar voor het eerst de diagnose basaalcelcarcinoom krijgen. Melanoom en basaalcelcarcinoom worden met name in verband gebracht met acute zonverbranding en plotselinge zonblootstelling, zoals op zonvakantie. Plaveiselcelcarcinoom kan wel uitzaaien en is ook dodelijk: In 2013 stierven hier 98 mensen aan. 9659* Mensen kregen in 2014 plaveiselcarcinoom. Plaveiselcelcarcinoom wordt vooral in verband gebracht met langdurige zonblootstelling.

KOM IN ACTIE VOOR KWF

Voor kankeronderzoek is heel veel geld nodig. Kom ook in actie in Zwolle en zamel geld in voor KWF.

Aanmelden

Partners KWF Zwolle

Onderstaande partners dragen KWF ZWOLLE een warm hart toe. En daar zijn wij erg trots op en blij mee!

Aangeboden door Time2impress Deze website is aangeboden door Time2impress