Home Nieuws Lokaal Landelijk
Help mee! Vrijwilligers Collecte Acties Winkel in actie Scholen Bedrijven Doneren bij uitvaart Donatie bij een feestgelegenheid
Wat is kanker? Links
Vrijwilligersteam Zwolle Vacatures Wijkhoofd Collectant Vrijwilligers acties organiseren
Contact
Landelijk nieuws
13 nov 2019

Ruim 5 miljoen euro voor technologische ontwikkelingen in kankeronderzoek

Er starten acht nieuwe kankeronderzoeksprojecten waarbij technische en medische wetenschappers samenwerken. Het gaat om ambitieus onderzoek naar onder meer borstkanker, prostaatkanker en alvleesklierkanker. Hiervoor trekken KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Topsector Life Sciences & Health 5,4 miljoen euro uit. Directeur van KWF Kankerbestrijding Fred Falkenburg: ‘Technische innovaties zijn onontbeerlijk voor kankerbestrijding. Daarom ben ik heel blij met deze onderzoeksprojecten die van start gaan. In samenwerking met technologie-experts gaan we nieuwe stappen zetten op het gebied van onderzoek.`
 

MRI en 3D

De acht onderzoeksprojecten richten zich op uiteenlopende technieken en kankersoorten. Zo gaan onderzoekers aan het UMC Utrecht en de TU Eindhoven aan de slag met een nieuwe MRI-techniek. Het doel is snel te kunnen vaststellen of behandelingen bij alvleesklierkanker en longkanker aanslaan. Bij deze agressieve, moeilijk te behandelen kankersoorten is het tijdig inzetten van de beste behandeling van levensbelang.
In een ander project werken de TU Delft en het LUMC samen aan de ontwikkeling van 3D-geprinte geleiders voor inwendige bestraling bij vrouwen met gynaecologische tumoren. Op maat gemaakte geleiders zorgen ervoor dat de stralingsbron op de juiste plek terechtkomt en minder schade toebrengt aan gezond weefsel.
 

Nieuwe perspectieven

Het doel van de samenwerking tussen NWO en KWF is oncologische kennis verbinden met de innovatiekracht van de technische onderzoekers en bedrijven. Hierdoor ontstaan vernieuwende ideeën voor de preventie, diagnostiek en behandeling van kanker, die anders nooit bedacht, laat staan gerealiseerd hadden kunnen worden. Het toepassen van hoogstaande technologie binnen de oncologie biedt nieuwe perspectieven voor de kankerpatiënt.

In totaal zijn ruim 20 bedrijven en organisaties betrokken bij de onderzoeksprojecten. Hier vind je het overzicht van alle gehonoreerde projecten. 

KOM IN ACTIE VOOR KWF

Voor kankeronderzoek is heel veel geld nodig. Kom ook in actie in Zwolle en zamel geld in voor KWF.

Aanmelden

Partners KWF Zwolle

Onderstaande partners dragen KWF ZWOLLE een warm hart toe. En daar zijn wij erg trots op en blij mee!

Aangeboden door Time2impress Deze website is aangeboden door Time2impress