Home Nieuws Lokaal Landelijk
Help mee! Vrijwilligers Collecte Acties Winkel in actie Scholen Bedrijven Doneren bij uitvaart Donatie bij een feestgelegenheid
Wat is kanker? Links
Vrijwilligersteam Zwolle Vacatures Wijkhoofd Collectant Vrijwilligers acties organiseren
Contact
Landelijk nieuws
12 jun 2015

SamenLoop voor Hoop 2015 populairder dan ooit

Dit jaar worden er verspreid over heel Nederland 35 SamenLopen georganiseerd door vrijwilligers, waarvan in de maand juni maar liefst 24 verschillende edities. SamenLoop voor Hoop is het 24-uurswandelevenement ten bate van KWF Kankerbestrijding dat fondsenwerving en de sociale aspecten van kanker met elkaar combineert. Bekend en onbekend Nederland zetten zich in om de dag dichterbij te brengen dat we kanker verslaan.

“SamenLoop voor Hoop is voor KWF een mooi voorbeeld van een veranderende trend in fondsenwerving. 1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker, dus vroeg of laat krijgt iedereen persoonlijk of in zijn naaste omgeving te maken met kanker. We zien dan ook steeds vaker dat mensen graag iets meer doen dan alleen geld geven. Zoals deelneme aan een SamenLoop voor Hoop waarbij emoties delen, hoop en fondsenwerving bij elkaar komen. Wij zijn ontzettend blij met al die acties, omdat deze geld voor belangrijk kankeronderzoek opleveren en mensen ook kracht geven”, aldus Jan Willem Förch, Manager Werving KWF Kankerbestrijding.


Groeiende belangstelling

In 2014 werd op 26 plaatsen in ons land een SamenLoop voor Hoop georganiseerd. Er liepen zo’n 23.000 deelnemers en 1400 survivors mee, die gezamenlijk € 1,6 miljoen bij elkaar brachten. Tijdens de verschillende kaarsenceremonies hebben er 60.000 kaarsen gebrand, aangestoken door de deelnemers en toeschouwers als een persoonlijke herinnering of een teken van hoop. Eind oktober zal de voorlopige opbrengst van 2015 bekendgemaakt worden.


Bekende Nederlanders in de strijd tegen kanker

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden is ambassadeur van SamenLoop voor Hoop. Hij kreeg in 2001 Acute Lymfatische Leukemie. Nadat Maarten deze ziekte overwon werd hij in 2008 Olympisch kampioen. Op zaterdag 13 juni bezoekt Maarten Doetinchem, Veenendaal en Zoetermeer. Ook operazanger Ernst Daniël Smid zal in Doetinchem zijn stem in de strijd tegen kanker laten horen. In 2012 verloor hij zijn vrouw Rosemarie aan alvleesklierkanker.  In de nacht van zaterdag op zondag, om 01.00 uur, komt ook Roelof Hemmen, nieuwslezer van RTL 4 langs in Zoetermeer. Martine Hauwert (RTL4, Telegraaf TV) bezoekt op Vaderdag de SamenLoop voor Hoop in Stede Broec - Enkhuizen. Ze spreekt met deelnemers én ze zal haar eigen verhaal delen.


Niet slapen en 24 uur doorlopen

Eelco en Tamara (broer en zus) wandelen 24 uur zonder te slapen tijdens de SamenLoop voor Hoop in Zaanstad op 13 en 14 juni. In het dagelijks leven is Eelco chauffeur/verhuizer en in zijn vrije tijd leidinggevende bij de scouting. Twee jaar geleden deed hij voor het eerst mee in Zaanstad. Toen wilde hij ook 24 uur achter elkaar lopen, maar moest helaas vanwege onvoorziene omstandigheden eerder stoppen. Dit jaar gaat hij er opnieuw voor. Als extra stimulans heeft hij zijn zus Tamara gevraagd mee te lopen. Ook zij gaat de uitdaging aan en loopt 24 uur mee. Eelco: “In 2013 vond ik het erg indrukwekkend. De eerste ronden liepen er ook survivors mee, heel mooi. En iedereen die zo hard werkt om SamenLoop voor Hoop waar te maken. Ik heb daar enorm respect voor. Voor mij is het in verhouding dan een kleine moeite.”


Het idee achter SamenLoop voor Hoop  

KWF Kankerbestrijding introduceerde in 2006 SamenLoop voor Hoop in Nederland, in navolging van het Amerikaanse Relay for Life. Een SamenLoop voor Hoop speelt in op het gevoel van saamhorigheid, waarbij lokale (ex-)kankerpatiënten, de zgn. survivors, een centrale rol vervullen. Deze survivors (mensen die ooit in hun leven de diagnose kanker hebben gekregen) openen het evenement met een startronde als levend bewijs van de hoop in de strijd tegen kanker. Vervolgens wandelen teams van 10 tot 15 deelnemers rond een sportveld, in een park of op een uitgezet (besloten) parcours in een stad. De estafette duurt in totaal 24 uur, waarbij de teamleden elkaar afwisselen. De 24 uur staan symbool voor de strijd tegen kanker.

Zodra het donker wordt vindt de Kaarsenceremonie plaats. Dan is er voor iedereen ruimte om stil te staan bij persoonlijke ervaringen, zowel de vreugdevolle als de verdrietige. Dit deel van SamenLoop voor Hoop is voor de meeste deelnemers het meest indrukwekkende gedeelte van de tocht. Na 24 uur wordt gezamenlijk de Slotronde gelopen en wordt de eindopbrengst van alle acties bekendgemaakt.

KOM IN ACTIE VOOR KWF

Voor kankeronderzoek is heel veel geld nodig. Kom ook in actie in Zwolle en zamel geld in voor KWF.

Aanmelden

Partners KWF Zwolle

Onderstaande partners dragen KWF ZWOLLE een warm hart toe. En daar zijn wij erg trots op en blij mee!

Aangeboden door Time2impress Deze website is aangeboden door Time2impress