Home Nieuws Lokaal Landelijk
Help mee! Vrijwilligers Collecte Acties Winkel in actie Scholen Bedrijven Doneren bij uitvaart Donatie bij een feestgelegenheid
Wat is kanker? Links
Vrijwilligersteam Zwolle Vacatures Wijkhoofd Collectant Vrijwilligers acties organiseren
Contact
Landelijk nieuws
09 dec 2016

Toezegging psychosociale pilot voor (ex-)kankerpatienten

KWF is verheugd met de toezegging van het ministerie van VWS om een psychosociale pilot te starten in 2017. Alle (ex-)kankerpatiënten met de diagnose ‘aanpassingsstoornis’ kunnen vanaf dan gebruik maken van vergoede zorg. 86% van alle (ex-)kankerpatiënten heeft klachten tijdens en na de behandeling van de ziekte. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS NIPO) in opdracht van KWF. Voor 30% van de kankerpatiënten is psychosociale zorg nodig. Er is veel goede zorg die de klachten vermindert, maar de (ex-)patiënt kan die op dit moment om meerdere redenen niet altijd bereiken. Daar komt nu hopelijk verandering in.

De 3 meest genoemde klachten zijn emoties (angst, onzekerheid, spanning, depressieve klachten), vermoeidheid en de impact van de diagnose op de relatie met de partner. Bij een deel van de (ex-)kankerpatiënten kan een aanpassingsstoornis ontstaan. Dit is een stoornis die zich kan voordoen als gevolg van een ernstig lichamelijke aandoening zoals kanker. In 2012 is de behandeling van de aanpassingsstoornis uit het basispakket gehaald. Als gevolg daarvan worden mensen met deze indicatie nu overbehandeld (behandeld voor klachten met een zwaardere indicatie) of zij worden onderbehandeld. In beide gevallen groeien de klachten en is uiteindelijk intensievere zorg nodig.

Naast het feit dat de aanpassingsstoornis niet meer in het verzekeringspakket voorkomt zijn er andere oorzaken dat de juiste hulp niet bij de patiënt terecht komt: zo vraagt de (ex-) patiënt onvoldoende actief naar oplossingen voor de klachten, de patiënt weet niet welke zorgprofessional wat kan doen en wat de kosten daarvan zijn. De zorgprofessional biedt actief oplossingen aan, maar het is soms onduidelijk voor de zorgprofessional waar naar toe te verwijzen. KWF Kankerbestrijding gaat samen met patiënten, professionals, zorgverzekeraars en overheid zo snel mogelijk aan de slag om dit maatschappelijke probleem aan te pakken.
 

Pilot aanpassingsstoornis bij kanker

Het voorstel om een 2-jarige pilot aanpassingsstoornis bij kanker (2017-2019) te starten, werd vandaag positief beoordeeld. De pilot moet antwoord geven op een aantal relevante factoren. Zoals de kosteneffectiviteit, het effect op het welzijn van de patiënt en het aantal kankerpatiënten dat wordt behandeld voor een aanpassingsstoornis. Alle (ex-)kankerpatiënten in Nederland moeten in deze pilot onder de diagnose ‘aanpassingsstoornis’ aanspraak kunnen maken op deze psychosociale zorg, ongeacht de fase van hun ziekte.

Vorig jaar heeft KWF een subsidie beschikbaar gesteld aan de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO) om de ‘Richtlijn Aanpassingsstoornis bij mensen met kanker’ op te stellen en om deze wetenschappelijk te onderbouwen. Deze onderbouwde behandelrichtlijn was een voorwaarde van Minister Schippers om deze behandeling weer in het basispakket op te nemen. Samen met andere partijen van het Landelijk Overleg Psychosociale Oncologische Zorg - KWF Kankerbestrijding, IKNL, NFK, NVPO, IPSO, V&VN Oncologie en PAZ/LVMP - zetten we ons al jaren in voor goede toegang tot passende psychosociale zorg voor (ex-)kankerpatiënten.

KOM IN ACTIE VOOR KWF

Voor kankeronderzoek is heel veel geld nodig. Kom ook in actie in Zwolle en zamel geld in voor KWF.

Aanmelden

Partners KWF Zwolle

Onderstaande partners dragen KWF ZWOLLE een warm hart toe. En daar zijn wij erg trots op en blij mee!

Aangeboden door Time2impress Deze website is aangeboden door Time2impress