Home Nieuws Lokaal Landelijk
Help mee! Vrijwilligers Collecte Acties Winkel in actie Scholen Bedrijven Doneren bij uitvaart Donatie bij een feestgelegenheid
Wat is kanker? Links
Vrijwilligersteam Zwolle Vacatures Wijkhoofd Collectant Vrijwilligers acties organiseren
Contact
Landelijk nieuws
16 feb 2015

Wederom forse stijging huidkanker

Het totaal aantal nieuwe patiënten met huidkanker is gestegen van 47.500 in 2012 naar 50.339 in 2014. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Als deze trend doorzet hebben we naar verwachting tegen de 75.000 nieuwe patiënten met huidkanker in 2020. UV-straling heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. KWF Kankerbestrijding waarschuwt daarom wintersporters ook de komende tijd voor plotselinge, heftige blootstelling aan UV-straling in de bergen. Hoewel 91% van de Nederlandse bevolking weet dat onverstandig zonnen de kans op kanker vergroot, blijkt dat 40% van de wintersporters zich niet voldoende insmeerde tegen de zon. 

In de bergen is de UV-straling sterker, de lucht vaak schoner en helderder, en door sneeuw weerkaatst wel 90% van de UV-straling. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat de onbedekte huid snel verbrandt. Daarnaast wordt door de kou het verbranden vaak te laat gevoeld en is de huid tijdens de winterperiode vaak bleker en daardoor extra kwetsbaar.


40% van de wintersporters smeert onvoldoende

Jaarlijks gaan er in Nederland ruim één miljoen mensen op wintersport. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat 40% van de wintersporters zich niet voldoende insmeerde tegen de zon. Daarnaast was een kwart van de wintersporters minimaal één keer verbrand tijdens hun vakantie. Mannen en jongere mensen bleken zich vaker onvoldoende in te smeren en liepen vaker zonverbranding op.


Vroege ontdekking van huidkanker

Thijsje Oenema (schaatsster) kreeg in 2013 te horen dat ze melanoom had. Oenema: “Van jongs af aan heb ik me altijd goed ingesmeerd met zonnebrandcrème als ik ’s zomers naar buiten ging. Wij hebben thuis allemaal van die bleke huidjes, dus daar letten we goed op. Ook onze moedervlekken hielden we in de gaten. Mijn moeder wees me op mijn moedervlek op mijn pols, die er al jaren zat, aan het veranderen was. Omdat die moedervlek een paar jaar eerder al een keer is gaan bloeden, ben ik maar langs de huisarts gegaan. Ik dacht dat ik het doodsvonnis kreeg, maar de dermatoloog gaf aan dat we gelukkig op tijd bij waren”.


3 typen huidkanker

Melanoom is de meest ernstige vorm van huidkanker. In 2013 stierven hier 821 mensen aan. In 2014 kregen 5.860 mensen een melanoom.

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker zaait vrijwel niet uit, maar geeft wel vaak meerdere tumoren (veelal in het gezicht) wat leidt tot vervelende littekens. Geschat wordt dat in Nederland 35.000 mensen per jaar voor het eerst de diagnose basaalcelcarcinoom krijgen. Melanoom en basaalcelcarcinoom worden met name in verband gebracht met acute zonverbranding en plotselinge zonblootstelling, zoals tijdens de wintersport.

​​​​​​​Plaveiselcelcarcinoom kan wel uitzaaien en is ook dodelijk: In 2013 stierven hier 98 mensen aan. 9659* Mensen kregen in 2014 plaveiselcarcinoom. Plaveiselcelcarcinoom wordt vooral in verband gebracht met langdurige zonblootstelling.

* Dit zijn voorlopige cijfers 2014, IKNL. 

KOM IN ACTIE VOOR KWF

Voor kankeronderzoek is heel veel geld nodig. Kom ook in actie in Zwolle en zamel geld in voor KWF.

Aanmelden

Partners KWF Zwolle

Onderstaande partners dragen KWF ZWOLLE een warm hart toe. En daar zijn wij erg trots op en blij mee!

Aangeboden door Time2impress Deze website is aangeboden door Time2impress