Home Nieuws Lokaal Landelijk
Help mee! Vrijwilligers Collecte Acties Winkel in actie Scholen Bedrijven Doneren bij uitvaart Donatie bij een feestgelegenheid
Wat is kanker? Links
Vrijwilligersteam Zwolle Vacatures Wijkhoofd Collectant Vrijwilligers acties organiseren
Contact
Landelijk nieuws
15 feb 2017

Wintersporters geniet, maar pas op voor de sterke zon 15 februari 2017

Dit weekend vertrekt een groot deel van Nederland op wintersportvakantie. KWF attendeert daarom wintersporters op de sterke zon. De bleke winterhuid wordt op de skipiste blootgesteld aan een hoge dosis uv-straling. Door kou merken mensen vaak te laat dat hun huid verbrandt en smeren zich daarom minder snel in. Verbranding vergroot het risico op huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland en dit aantal blijft stijgen. In 2016 kregen ruim 55.000* mensen de diagnose huidkanker (cijfers IKNL).

Mr. Dr. Ellen RM de Haas, dermatoloog Erasmus MC: “Mensen vergissen zich vaak in de zon op de wintersport. Door de kou wordt de kracht van de zon niet gevoeld. Terwijl de zon op wintersport juist heel sterk is: Dit komt omdat de lucht in de bergen vaak schoner en helderder is. Daarnaast weerkaatst de sneeuw wel 90% van de uv-straling. Deze factoren samen zorgen ervoor dat de onbedekte huid snel verbrandt. In combinatie met de bleke winterhuid, levert dit extra gevaar op. Goede zonbescherming op de wintersport is daarom noodzakelijk.”
 

3 beschermtips op de piste

1. Voorkom verbranding, zeker bij kinderen
Ernstige verbranding in de jeugd verdubbelt de kans op melanoom, de ergste vorm van huidkanker. Bescherm de huid door goed te smeren, bedekkende kleding te dragen en waar mogelijk de schaduw op te zoeken (smeren, kleren, weren).

2. Kies een vette zonnebrandcrème
Gebruik een vette zonnebrandcrème met factor 30 voor de wintersport. Een product op waterbasis – zoals de meeste zomerse zonnebrandcrèmes - bevriezen op de huid in de kou. Wintersportcrèmes bevatten daarom veel vetten, waardoor ze ook goed smeerbaar blijven bij lage temperaturen. Bovendien voorkomen deze crèmes uitdroging van de huid; dat gebeurt snel als het koud is. Vergeet je lippen niet.

3. Herhaal het smeren regelmatig
Zonnebrandcrème verdwijnt gedurende de dag van de huid. Met het op- en afdoen van je skibril, helm en muts veeg je de crème nog sneller van je gezicht. Smeer de huid een half uur voordat je naar buiten gaat in zodat de crème goed intrekt. Herhaal het insmeren zeker iedere 2 uur.

* 55.000 nieuwe huidkanker gevallen inclusief basaalcelcarcinoom.

KOM IN ACTIE VOOR KWF

Voor kankeronderzoek is heel veel geld nodig. Kom ook in actie in Zwolle en zamel geld in voor KWF.

Aanmelden

Partners KWF Zwolle

Onderstaande partners dragen KWF ZWOLLE een warm hart toe. En daar zijn wij erg trots op en blij mee!

Aangeboden door Time2impress Deze website is aangeboden door Time2impress